Mental tränare & Coach

Har du funderat på…

– Det är ditt förhållningssätt till det du ska göra som styr hur du upplever det, om du ser praktiska hinder eller faktiska möjligheter.

– Kan du förändra ditt sätt att se på ”tråkiga” saker har du i samma stund ändrat ditt liv!

– Notera vilka ord du använder; Ofta är det så att själva ordvalet i sig hindrar dig eftersom det föder så många negativa tankar!

– Samma tänkande som fört dig dit du just nu befinner dig kommer inte  att föra dig dit du vill komma.

Uppskatta det annorlunda:)

Nu är det jul igen och med jul- och nyårshelgerna så kommer normalt även ett flertal olika besök antingen hos andra eller med andra hos er. Det är den i särklass största helgen under året då vi i varje fall försöker träffa släkt, vänner och kanske även deras bekanta och oftast blir det i och med detta att vi både träffar personer som vi vill träffa och personer som vi kanske inte lika gärna önskar träffa. Frågan är bara varför det är på detta sätt.

Många gånger så uppskattar vi anteingen personer som är lika oss själva på olika sätt för på detta sätt kan vi lätt identifiera oss själva med dessa och allt går mycket lättare. I nästa skede tenderar vi att tycka om personer som vill lyssna på oss, som låter oss berätta om oss själva och som dessutom verkar (eller är) intresserade av det vi säger. För om det är något som de flesta av oss tycker om så är det att prata om oss själva. Kanske inte alltid för att det är om oss själva utan lika ofta för att det är ett område som vi behärskar och som vi kan innan och utan och där vi inte behöver vara ”pålästa”.

För vad händer när vi möter en som inte tycker som vi, eller som pratar om något som vi inte har någon som helst aning om vad det är. Jo steg ett är att vi lätt kan känna oss lite dumma som inte kan något men det kan även lätt bli jobbigt och tröttsamt om detta tar för mycket tid och det blir då lätt som att vi lika gärna kunde sitta med personer som pratade ett helt annat språk, och detta är inte så jätte roligt.

Vad gör man då åt allt detta? För vi vill ju inte ha konflikter under helgerna och samtidigt kan vi inte heller avskärma oss från allt och alla, just för ”om utifall att” om ni förstår vad jag menar. Mitt första råd på detta är att våga bredda sina vyer och att våga uppskatta det som är annorlunda. Det gör inget att man inte kan eller förstår allt och desto mer kött man får på benen desto roligare och intressantare brukar det faktiskt bli, det gäller bara att ge det lite tid. Två saker som då hör samman med denna tid är det dels inte bara går att ”sitta med” utan att man verkligen måste anstränga sig för att lyssna och förstå, att försöka sätta sig in i den andre personens liv, för om han/hon tycker det är värt att berätta om så är det troligen något som betyder mycket för just den personen.

Den andra saken är lite av den motsatta. Vi måste så klart även våga säga nej. Är det så att det blir för jobbigt så säg det, MEN säg det på rätt sätt. Många gånger, hur svårt det än kan låta, så är det oftast enklare att säga ifrån genom att ursäkta sig själv. Istället för att säga att ”detta är så tråkigt, låt oss prata om något annat” säg istället, ”nu får ni ursäkta mig men jag hänger tyvärr inte med i denna diskussion skulle vi inte kunna prata om något annat”. Jag vill mena att vi trots att vi alla är olika oftast ändå är väldigt lika. Ingen vill sitta och bara lyssna på något som man inte förstår, alla vill, mer eller mindre, ha sin tid i solen där man får prata och berätta och alla vill att helgerna ska bli lyckade både för sig själv och de andra för det är först då som helgen blir något att se tillbaka på och minnas med glädje.

Jag vill även avsluta denna lilla text med något som jag brukar säga. Låt helgerna blir något som ni själva vill att de ska bli, inte vad andra anser att ni ska göra den till. Gör saker för att ni vill, inte för att ni måste och passa på att vila upp er. Julen ska vara en tid av gemenska och återhämtande inte en tid då vi ska stressa igenom så mycket som möjligt och framför allt så kan det vara en perfekt tid at lära sig uppskatta det lite annorlunda.

 

Kommentera

mariakehagia.se © 2015 • Mental Tränare & Coach

css.php