Mental tränare & Coach

Har du funderat på…

– Det är ditt förhållningssätt till det du ska göra som styr hur du upplever det, om du ser praktiska hinder eller faktiska möjligheter.

– Kan du förändra ditt sätt att se på ”tråkiga” saker har du i samma stund ändrat ditt liv!

– Notera vilka ord du använder; Ofta är det så att själva ordvalet i sig hindrar dig eftersom det föder så många negativa tankar!

– Samma tänkande som fört dig dit du just nu befinner dig kommer inte  att föra dig dit du vill komma.

Kalmarposten krönika nr 2

MotivationJag talade förra gången om en av mina hjärtefrågor, positivt tänkande, och vad ett rätt tänkande kan göra för att hjälpa och underlätta för oss i vår vardag. För att lyckas med att vända ett normalt eller till och med negativt tänkande till ett positivt tänkande så krävs motivation, vilket blir fokus för denna lilla skrift.

Motivation kan enligt mig beskrivas som varför vi gör det vi gör, det är det som drivers oss att göra saker som andra kanske tycker vara helt befängda eller onödiga, de tär motivationen som får oss att orka lite mer än vad vi normalt skulle göra. Avsaknaden av motivation blir då följaktligen anledningen till varför vi inte gör saker och ting, det blir en anledning till varför vi slutar när något litet går oss emot eller något roligare lockar..

Vilka är då de drivkrafter som styr oss?
Varför rinner till exempel nyårslöften ut i sanden?

Ofta talar man olika sorters motivation, till exempel inre motivation där målen eller drivkraften kommer från en inre tillfredsställelse. Exempel på detta kan den känsla av glädje som fungerar som drivkraften för vissa att lyckas med ett svårt pussel eller att klättra upp för en klippa utan hjälpmedel.

Den externa motivationen kommer från utifrån och det mest klassiska här är pengar, men även saker som undvikande av straff eller att exempelvis våra barn behöver hjälp är exempel på den externa motivationen.

Sedan finns det även en sorts gemensam motivation där drivkraften både gör oss och någon annan tillfredsställda. Det bästa exemplet på detta är troligen kärleken och nyförälskelsen. Det är få saker som kan motivera oss att göra saker som en ”vanlig människa” aldrig skulle orka eller vilja och resultatet gör både dig själv och din partner tillfredsställda.

Motivation är ett nyckelbegrepp inom idrotten. Orsaker till framgång förklaras ofta med bra eller dålig motivation hos de tävlande. Begrepp som tändning, aktivering, peppning, vilja, satsning används ständigt av både idrottsmän och tränare. Eftersom motivation är så centralt för ett rikt och bra liv är det viktigt att veta vad som motiverar mig och hur jag blir motiverad.

Att bli motiverad kan vara svårt och bland det svåraste är många gånger att få sig själv motiverad. Även om det inte finns någon ålder för motivation, är det oftast när folk verkligen brinner för sin uppgift som vad som helst hända, detta kan vi tydligt se på alla eldsjälar som finns inom alla områden.

Personligen tycker jag det handlar om att hitta mening i det du gör, att öka känslan av
tillfredsställelse och glädje över att få göra en meningsfull insats, för sig själv, för sina nära och kära men även för sin omgivning och, för att ta ett hett ämne, för miljön.

Kommentera

mariakehagia.se © 2015 • Mental Tränare & Coach

css.php