Mental tränare & Coach

Har du funderat på…

– Det är ditt förhållningssätt till det du ska göra som styr hur du upplever det, om du ser praktiska hinder eller faktiska möjligheter.

– Kan du förändra ditt sätt att se på ”tråkiga” saker har du i samma stund ändrat ditt liv!

– Notera vilka ord du använder; Ofta är det så att själva ordvalet i sig hindrar dig eftersom det föder så många negativa tankar!

– Samma tänkande som fört dig dit du just nu befinner dig kommer inte  att föra dig dit du vill komma.

Döm inte hunden efter håren

Förrförra veckan skrev jag lite om hur vi ibland agerar lite slentrianmässigt i vissa lägen och jag tänkte denna vecka spinna vidare på detta i form av alla förutfattade meningar och även fördomar som cirkulerar runt i princip alla sammanhang och i alla miljöer och som även jag kommer på mig själv med att till från ha vare sig vill eller inte så dyker det ibland upp tankar eller att jag gör vissa bedömningar enbart baserat på hur en viss person ser ut, går klädd, uttrycker sig eller andra delar som kan påverka mig. Oftast dyker förutfattade meningar upp i miljöer som man inte är lika van vid och med personer som man inte har direkt koppling till på något sätt eller kort och gott i situationer som man egentligen inte förstår.

 

Men så finns även den ”mildare” graden av förutfattade meningar och det är när vi exempelvis talar om bilar. tänker efter på hur du skiljer på dina tankar om du skulle få höra att din granne köp en ny bil och han skulle säga ” det blev en Skoda” eller ”det blev en Volvo” eller i andra ytteränden ” det blev en Rolls Roys”. trots att det är samma person som köpa en bil kommer varje märke att väcka olika tankar och kategorisera personen, framför allt om vi inte känner han/hon sedan tidigare

 

Jag kommer i min roll som föreläsare och coach i kontakt med många människor och får även höra om just detta med att vi i vissa lägen automatiskt kategoriseras. Exempelvis så blir kvinnor som kommit upp runt 50 år nästan alltid bedömningen att de är i klimakteriet oavsett vilka problem de står inför, eller om en yngre förmåga kommer in och klagar på smärtor i bröstet så är det en sträckning för han/hon är för ung för hjärtproblem. Jag tänker lite på detta då jag själv under en period livet varit väldigt trött och även snabbt lagt på mig vikt. Det första man tänker på när jag pratar med läkare är då att det beror på ålder och att det kan vara utbrändhet  och att tröttheten beror på vikten. Utav en slump så finner dem att jag har problem med min sköldkörtel, ett fel som dels orsakar att min ämnesomsättning sjunker samt att jag blir trött, och helt plötsligt faller alla bitar på plats och efter att ha börjat ta medicin mot detta känns allt så mycket bättre och då tänker jag, hur många fler har hamnat i fack och inte får den hjälp som skulle kunna få deras liv att vända från ett mörker till en betydligt ljusare framtid.

 

Nu dömer jag ingen och säger inte att detta är någons fel, utan konstaterar endast att vårt liv har kommit till denna punkt och kanske är det vår konstanta stress som framkallar detta, vi vill alla hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och ett sätt att göra detta på är att just generalisera, kategorisera och till viss del döma hunden efter håret. Här finns ju även ett annat klassiskt exempel som vi alla säkert har upplevt eller i varje fall hört berättas i en eller annan tappning. Det kommer in en person som vill köpa något dyrt, det kan vara en bil, det kan vara en tavla eller det kan vara för att äta något på en exklusiv restaurang. Oavsett vilket så har personen i fråga ett utseende eller klädsel eller båda som inte utstrålar något som gör att vi som säljare tror att han/hon har pengar att köpa det vi erbjuder och vi väljer att ignorera personen.

 

Det vi i det läget kanske inte vet är att han/hon kanske hade med sig pengar kontant för att handla bilen eller skulle vilja boka hela restaurangen för ett slutet sällskap. Våra bilder av personen i fråga tillsammans med vår bild av hur ”rätt” kund ska se ut har gjort att vi förlorat affären, helt i onödan. Det viktiga i detta sammanhang är att det inte är de förutfattade meningarna i sig som är de ”farliga” utan det är när vi vägrar acceptera att vi har dem och än värre när vi vägrar ändra vår uppfattning när vi märker att den är fel som vi har verkliga problem.’

 

Kan vi stället ha en öppen syn på just förutfattade meningar kan vi dra nytta av dem och se dem som möjligheter att lära oss nya saker. För om vi går in i en situation med en klar bild och åsikt och kommer ut ur den men en ny, vidare syn har vi utvecklats som människor. Eller som Einstein sa – att byta åsikt är ett tecken på intelligens.    

Kommentera

mariakehagia.se © 2015 • Mental Tränare & Coach

css.php