Mental tränare & Coach

Har du funderat på…

– Det är ditt förhållningssätt till det du ska göra som styr hur du upplever det, om du ser praktiska hinder eller faktiska möjligheter.

– Kan du förändra ditt sätt att se på ”tråkiga” saker har du i samma stund ändrat ditt liv!

– Notera vilka ord du använder; Ofta är det så att själva ordvalet i sig hindrar dig eftersom det föder så många negativa tankar!

– Samma tänkande som fört dig dit du just nu befinner dig kommer inte  att föra dig dit du vill komma.

Alla har en rädsla

Jag skulle vilja påstå att alla människor har någonting som gör dem rädda eller obekväma. Det kan handla om vanliga fobier som exempelvis rädsla för ormar eller spindlar, det kan vara rädsla för höjder eller trånga utrymmen men något av det vanligaste är rädslan att tala inför andra och då kanske framför allt inför större folksamlingar av människor som vi inte känner så väl.

Som förläsare har jag haft många år på mig att bearbeta dessa känslor och det händer i princip aldrig att jag blir riktigt nervös längre, visst det kan vara lite spänt eller pirrigt när jag ska prata inför speciella grupper och jag kan även känna en viss spänning då någon från den nära familjen kommer och lyssnar för då känner jag att jag blir bedömd på två sätt: dels ett utifrån min profession som föreläsare och dels som ett kontrats till den person jag är privat.

I denna vecka har jag dock upplevt en resa tillbaka till skoltiden, till den tid då en stunds offentligt framträdande inför andra väckte fjärilar i magen, till den tid då jag kunde ligga vaken på nätterna för att planera och bestämma vad jag ska säga och hur det kommer att tas emot. Varför då detta? Jo i veckan ska jag hålla ett så kallat egotal där jag under cirka 30 minuter ska berätta om mig själv, hur jag från barndom till vuxet liv kommit att bli den jag idag är och allt detta med mig själv i fokus, att lufta fram jag:et det jag är bra på och få skryta lite med mig själv, usch detta ska jag säga är något av det värsta jag varit med om på länge, handsvetten rinner och jag börjar nästan känna mig lite yr när jag tänker på tillfället när jag ska stå och hålla mitt tal.

Det jag vill säga med detta är att alla människor, oavsett vad det gör till vardagen kan komma att känna sig i lite av ett underläge om omgivande förutsättningar och miljöer kombineras på ett sätt som man inte är van vid. Det är lite som att en läkare sällan eller aldrig skulle operera sina egna barn eller att oavsett hur duktig en psykolog är kan han eller hon ändå ha svårt att lösa sina egna problem.

Desto närmare jag kommit mitt tal har jag dock kommit underfund med vad jag kanske borde ha gjort i ett tidigare läge och som vi kanske alla till mans borde göra någon gång då och då och det är att rent ärligt (mot oss själva) försöka komma fram till vad vi är som mest rädda för och sedan försöka planera och förbereda oss för hur vi ska hantera situationen om den skulle uppstå eller som det lite omdefinierade ordspråket skulle lyda:
”Det är bättre att vara förberedd på en händelse/situation och inte få uppleva den, än att få uppleva händelsen/situation och inte vara förberedd”.

2

Ett svar till “Alla har en rädsla”

  1. Christina Hansson skriver:

    Hej! Jag håller med dig, jag försöker bli min egen mentala coach och jag håller precis på med att så att säga ”inventera rädslorna” och vara förberedd på det som skulle kunna hända. Ingen vet vad man gör i en akut situation, men har man förberett sig mentalt, tror jag det är mycket bättre!

Kommentera

mariakehagia.se © 2015 • Mental Tränare & Coach

css.php